Változik a készpénzátutalási megbízás esetében a teljesülés időpontja

A pénzforgalom lebonyolításáról szóló 18/2009. (VIII.6.) MNB rendelet 11. §-ának (1) bekezdése - az 51. § (2) bekezdésében foglalt átmeneti rendelkezés értelmében - 2010. május 1-jei hatállyal válik alkalmazandóvá, ami a készpénzátutalási megbízás estében a teljesülés szabályainak módosulását eredményezi.

A jelenlegi - 2010. április 30-ig - érvényes szabályozás értelmében a fizetési számlára készpénzátutalási megbízással teljesített készpénzbefizetés a Magyar Posta pénztáránál történő befizetéssel teljesül.

A 2010. május 1-jén hatályba lépő új szabályok szerint a fizetési megbízás azon a napon teljesül, amikor a pénzösszeget a kedvezményezett fizetési számláján jóváírják. Az eddigi gyakorlattal szemben a befizetett összeg a Magyar Posta általi befogadását követő második munkanap végéig kerül jóváírásra a Magyar Szabadalmi Hivatal számláján. A rendelet felhatalmazása alapján a pénzforgalmi szolgáltatók, így a Magyar Posta is kijelölheti a munkanapon belül azt az időpontot, ameddig az ezen belül teljesített befizetéseket tárgynapi befogadásnak, az ezt követőeket pedig következő napi befogadásnak tekinti. Az esetlegesen közbeékelődő munkaszüneti napok tovább növelhetik a postai átfutás határidejét.

Felhívjuk Ügyfeleink figyelmét, hogy az iparjogvédelmi eljárásokban megjelölt fizetési határidők 2010. május 1-jétől a Magyar Szabadalmi Hivatal számláján történő jóváírás legkésőbbi dátumát jelölik. Ezért a fizetési kötelezettségüknek e határidőt megelőzően, az előbb leírtak figyelembevételével tegyenek eleget.

2010/03/12